Spreker

KARIMA MATSER ALS SPREEKSTER
Waar het hart vol van is, loopt de mond van over; ik ben een veelgevraagd spreekster op diverse terreinen:

KRACHT VAN ONTSPANNENDE MUZIEK
Stress, pijn, verdriet, angst en vermoeidheid kunnen beter het hoofd worden geboden met ontspannende muziek. Hierdoor kan de hartslag dalen, wordt de ademhaling rustiger en gaat de bloeddruk omlaag. Ook al heb je geen burn-out, zit je niet in een reorganisatie, echtscheiding of rouwproces, bij iedereen werken de composities met de cadans van een hartslag helend. De kracht van ontspannende muziek is wetenschappelijk aangetoond. Buiten dat, zie ik om mij heen wat de helende effecten zijn van ragfijne composities als het ‘Solfeggio aus Musikalische Nebenstunden’ van J.C.F. Bach, de zoon van de veel bekendere Johann Sebastian Bach. Wanneer ik dit stuk op de piano speel in een verpleeghuis dan blijkt dat mensen met dementie er kalm van worden. ,,Als jij hier hebt gespeeld, kunnen we de mensen veel rustiger in bed leggen’’, is dan ook de reactie die ik vaak krijg van het personeel.

Ook de bewoners van die verpleeghuizen steken na afloop een hand naar me uit, of trekken me naar zich toe voor een knuffel. In hun ogen lees ik wat ze niet zeggen. Mensen met dementie zijn met hun geest steeds zoekende: Zitten ze in het nu of bevinden ze zich in het verleden? Door de ontspannende muziek die ik hen laat horen, krijgen ze – al is het maar voor even – weer helderheid. Het helpt hen enorm om er weer even te zijn. De helende noten die ik, ook via een eigen CD, samenbreng begeleiden emoties bij tal van processen, van reorganisaties op de werkvloer tot aan het afscheid van een burgemeester.

WERKEN NA KANKER
Het k-woord is niet voor niets beladen: de impact van kanker is groot. Niet alleen het lichaam, ook de geest en het hele leven veranderen er ingrijpend door, vaak blijvend. Kanker laat hoe dan ook een spoor na, in de vorm van fysieke en mentale moeheid, financiële problemen en, niet zelden ook een onzekere toekomst. Terugkeren in het arbeidsproces vergt veel van de patiënt, maar ook van zijn of haar collega’s.

Zo begeleidde ik Kees (43), die na een hersentumor kon terugkeren bij zijn baan in een logistiek bedrijf. Zijn re-integratie was in de eerste plaats voor hemzelf lastig; hij moest omgaan met karakterveranderingen en lichamelijke beschadigingen. Waar Kees tijdens zijn werkdagen vooral tegenaan liep waren verschijnselen als vermoeidheid en een gebrek aan concentratie. Zijn doorzettingsvermogen bleek immens. Voorafgaand aan Kees’ terugkeer sprak ik met zijn collega’s over de impact van de ziekte kanker en over de wijze waarop zij Kees konden ondersteunen. Mensen veronderstellen al gauw dat de terugkerende collega beantwoordt aan het beeld dat zij hebben van een kankerpatiënt. Over het algemeen zijn er twee typen; kankerpatiënten die angstig uit het ziekteproces komen en patiënten die (te) hard van stapel lopen. Kees behoorde tot de laatste groep, hij wilde zichzelf en de wereld laten zien dat hij weer 36 uur kon werken. Hij slaagde daar in.

Ontspannende muziek ondersteunt tijdens de ziekte en ook bij het herstel. Dat heb ik zelf ervaren toen ik op mijn 42-ste borstkanker bleek te hebben. Inmiddels ben ik zeven jaar vrij van kanker en draag ik over wat de muziek mij destijds heeft gebracht: troost, verdieping en verwerking, maar ook structuur in de chaos. Andere thema’s die mij na aan het hart liggen en waarover ik lezingen geef zijn:

– OMGAAN MET VERLIES EN VERANDERING
– DERDE LEVENSFASE; HET PENSIOEN EN DAN?
– WERK EN PRIVÉ IN BALANS
– GRIP OP DE KNIP

Impressies


Karima als spreker op Venticare

 

Da Vinci Masterclass

 

Karima als spreker op de FCIC Open Space 2014 & 2016