Muziek

ouno Cd

De ouno Cd toont de kracht van ontspannende muziek

Pianoconcerten

Ervaar ontspannende muziek in het echt bij een ouno pianoconcert

Impressies concerten

Impressies van verschillende concerten

“ouno is mijn bedrijf waarmee ik mijn werk als beroepspianist, coach, trainer en spreker in het teken stel van de kracht van ontspannende muziek. ouno is een samenstelling: Allereerst van uno, dat één in het Italiaans betekent. De oprichting van mijn eigen onderneming was het eerste dat ik na een periode van ziekte deed. Er is een o voorgezet, omdat die letter doet denken aan de vorm van een cd; het speciale ouno-schijfje met ontspannende muziek, dat ik uitbracht. ouno is aldus mijn bedrijfsnaam, dat een ambigram vormt; draai je het rond, je leest steeds hetzelfde.’’


 

cirkel_ounocdCD: CADANS VAN HARTSLAG
Bij ziekte maar ook tijdens andere ingrijpende levensmomenten kan mijn ouno-Cd met ontspannende muziek heilzaam zijn. De gekozen stukken hebben een compositie met de cadans van een hartslag. Hierdoor kunnen verdriet, angst, pijn, onzekerheid, vermoeidheid en stress beter het hoofd worden geboden. De Cd met helende noten is gefinancierd door ziektekostenverzekeraar Ohra.
De ouno-Cd bevat elf nummers; klassieke muziek van onder anderen Bach en Hadyn, aangevuld met delen uit de musicals ‘Les Miserables’ en ‘Phantom of the Opera’. Elk stuk heeft een beproefde, helende werking. Dat heb ik uit eigen ervaring ontdekt, toen ik op mijn 42ste borstkanker bleek te hebben.

Levensbedreigende ziekte
Inmiddels ben ik al jaren vrij van kanker en geniet van het leven. Ik draag nu uit wat de muziek mij destijds bracht: troost, verdieping en verwerking, maar ook structuur in de chaos. ‘Naar welk ziekenhuis ga ik?’, ‘Welke vorm van kanker heb ik?’, ‘Wat moet ik privé regelen en wat zakelijk?’; zulke vragen gonsden door mijn hoofd. Bij ernstige klachten is muziek natuurlijk niet afdoende, dan is professionele begeleiding nodig, maar het acceptatie- en verwerkingsproces verloopt er beter door.

Intensive care
IC-afdelingen van ziekenhuizen hebben belangstelling voor de kracht van ontspannende muziek. Die is voor de ernstig zieke patiënt belangrijk, omdat daardoor de hartslag kan dalen, de ademhaling rustiger wordt en de bloeddruk omlaag gaat. De melodieën kalmeren eveneens de bezoekers, die vrijwel altijd behoorlijk gestrest naast een familielid staan nadat die onverwacht op een IC-afdeling is terechtgekomen. Wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen mijn positieve bevindingen. Die wijzen uit dat muziek ontspannend werkt; het kan angst verminderen, pijn reduceren en de kwaliteit van leven verbeteren. Hartslag en ademfrequentie zijn meetbaar lager.

Hulp bij studeren
Mobiel en muziek zijn verboden. Zo was het tot voor kort bij huiswerkinstituten. Toch is ook daar nu vraag ontstaan naar ontspannende muziek die pubers tijdens het maken van huiswerk kunnen beluisteren. Als die tijdens het blokken toch niet los te weken zijn van muziek op hun oordopjes dan maar liever met beats die ontspannen, is de gedachte. Dus met muziek op de oren over de boeken gebogen.
De werking is als volgt: de trilling van muziek komt binnen en raakt het oudste deel van de hersenen, dat we gemeen hebben met reptielen. Dat kan ontspannen, maar het werkt ook de andere kant op. Er kan zo ook angst worden opgeroepen. In filmmuziek voor thrillers wordt dat handig gebruikt.

Doelgroepen
• Mensen die een traumatische ervaring hebben ondergaan, zoals een levensbedreigende ziekte
• Verpleeghuizen
• ziekenhuisafdelingen
• Mensen met dementie
• Mensen met autisme
• Studenten
• Tandartsen en (huis)artsen voor patiënten in de wachtkamer
• Muziekliefhebbers


cirkel_concertenCONCERTEN: VAN BACH TOT BORSATO
Mijn concerten hebben als doel te ontspannen. Met vederlichte aanslag bespeel ik niet alleen de toetsen, maar ook de emoties van de luisteraar.
‘Nooit meer een morgen’ van Marco Borsato is er altijd bij. Dit nummer voert de toehoorders mee naar wat van binnen leeft. Die ervaren zo de pijn en het verdriet in hun leven. Het is belangrijk dat zulke gevoelens naar boven mogen komen. Borsato’s lied is overigens nooit het slotstuk, erna speel ik iets dat weer rust geeft.

Verpleeghuis
Ik speel niet alleen in galajurk op een Steinway-vleugel, maar schuif met even veel passie achter de piano van het verpleeghuis. Bewoners vinden dat fijn. Dat is een bewijs dat muziek een positief effect heeft op het welbevinden van dementerende ouderen. Na afloop steken die een hand naar me uit of trekken me naar zich toe voor een knuffel.
In hun ogen lees ik wat ze niet zeggen. Mensen met dementie zijn met hun geest steeds zoekende: Zitten ze in het nu of bevinden ze zich in het verleden? Door de ontspannende muziek die ik hen laat horen, krijgen ze – al is het maar voor even – weer helderheid. Het helpt hen enorm om er weer even te zijn. ,,Als jij hier hebt gespeeld, kunnen we de mensen veel rustiger in bed leggen’’, is dan ook de reactie die ik vaak krijg van het personeel in verpleeghuizen.

Concerten
Met mijn concerten kom ik op allerlei plekken. Bij het afscheid bijvoorbeeld van een burgemeester. Daar vulde mijn pianospel de vele woorden aan die tijdens de receptie werden gesproken. De muziek haalde de pijn die het einde van de ambtsperiode ook met zich meebracht, even naar boven. Dankzij de helende melodieën ging iedereen weer relaxt naar huis.

Congressen, heidagen en samenkomsten
Ook speel ik piano tijdens zogenaamde heidagen van vakbondsonderhandelaars tot aan plastisch chirurgen. Door mijn klanken kunnen zij de woorden van de ochtendsessie laten bezinken en nieuwe energie opdoen voor het middagdeel.


Impressies

 

Actiz Aedes – Krachtig wonen in de wijk

 

Pianoconcert Borstkankervereniging Nederland

 

Pianoconcert op kasteel De Vanenburg