Biografie

MIJN ACHTERGROND

KARIMA MATSER: Deventer, 1966, getrouwd, drie kinderen.
Al vroeg speelde muziek een belangrijke rol in mijn leven. Aan het conservatorium studeerde ik saxofoon en piano. Mijn droom om na een succesvolle conservatoriumopleiding op de bühne te staan, strandde in het laatste studiejaar door een auto-ongeluk.

Een vriendin bracht mij in contact met haar broer die een financieel adviesbureau had. Hypotheken, verzekeringen en pensioenen; het was een sector waar ik niet in thuis was, maar via cursussen spijkerde ik mezelf bij. Het klantencontact bleek mij op het lijf geschreven; elke dag voerde ik gesprekken met mensen die op financieel gebied de belangrijkste beslissingen van hun leven namen.

Een nieuwe werkgever – toen nog – de Postbank lijfde mij in. Door opleidingen bij NIBE-SVV verdiepte ik mij verder in de banksector en in mijn adviseurschap. Met dat laatste richtte ik mij op begeleiding van mensen in financiële- en re-integratietrajecten. Muziek bleek behulpzaam op de werkvloer, om bij bijvoorbeeld reorganisaties emoties en onzekerheden naar boven te krijgen. Hierdoor ervaren collega’s dat ze elkaar (weer) kunnen steunen.

Door de jaren heen bleef ik trouw aan de piano en volgde lessen volgens de Suzuki methode. Kenmerkend hiervoor is de zachte aanslag en de geleidelijke opbouw en afbouw van harde en zachte noten. Dat creëert een mathematische opbouw die samenvalt met de cadans van een hartslag. Die werkt zo ontspannend dat verdriet, angst, pijn, onzekerheid, vermoeidheid en stress beter het hoofd kunnen worden geboden.

Voor mijn eigen bedrijf, Ouno, dat ik inmiddels had opgericht, stelde ik een Cd samen met door mijzelf gespeelde nummers op de piano, gebaseerd op deze helende noten. Dezelfde klanken benut ik tijdens mijn trainingen en workshops voor volwassenen met slaapproblemen, handicaps, chronische pijn en kinderen met ADHD.
Ook de inzichten die ik tijdens een cursus non verbale communicatie aan de Universiteit Utrecht opdeed, ondersteunen mij bij mijn werk als trainer en coach op het gebied van: werken na kanker, omgaan met verlies en verandering, derde levensfase; na de pensioengerechtigde leeftijd, werk en privé in balans, grip op de knip.

Als ervaringsdeskundige – op mijn 42ste kreeg ik borstkanker – en als beroepspianiste geef ik concerten voor onder meer de Borstkankervereniging Nederland. Ik houd eveneens lezingen, vooral over de kracht van ontspannende muziek en over werken na kanker. Maar ook andere thema’s zijn mogelijk. Zakelijkheid en empathie zijn in mijn werk als seniortrainer en -coach, spreekster en pianiste verweven. Alles wat ik doe, gebeurt met honderd procent inzet, immer perfectionistisch en betrokken bij deelnemers en toehoorders.

BIOGRAFIE
Meegewerkt aan ‘Ondernemen met Passie! Het gaat er niet om wat je doet, maar waarom; Acanthis Communicatie, 2013.

DISCOGRAFIE
De ouno Cd in eigen beheer uitgebracht.